Over Sidané

Sidané Pontjodikromo

Naam: Sidané Pontjodikromo
Geboortedatum: 24-10-2000
Woonplaats: Leersum
Lengte: 180cm
Gewicht: 75 kg
Max serve speed: 205 km/u
Speelstijl: allround
Links-/Rechtshandig: Rechts

Sidané Pontjodikromo is geboren op 24 oktober 2000 te Groningen, met een tennisracket in zijn knuisjes.

Al vanaf zijn geboorte ademt hij tennis. Zijn zus Joany, destijds ook een aankomend tennistalent, trainde een paar keer per week en speelde in elke schoolvakantie toernooien. Sidané heeft vanaf zijn geboorte geen training of wedstrijd gemist van zijn zus. Wanneer Joany trainde, tenniste Sidané tegen het muurtje, met andere tennisvriendjes of met vader Pontjodikromo.

Joany is begonnen met tennissen door haar opa en oma. Opa en oma hadden vlak bij hun huis een tennisbaan. Dat huis stond in Lauwersoog, een dorp met ongeveer 150 inwoners, in het noorden van de provincie Groningen.
Opa en oma Pontjodikromo hebben op die manier onbewust veel invloed gehad op de koers van het leven van de Pontjodikromo’s.

De vader van Sidané, een begenadigd voetballer en een groot sportliefhebber, is geboren in Suriname. Hij werkte hard om zijn gezin te onderhouden waardoor hij zijn droom, profvoetballer worden, niet kon waarmaken. Waarschijnlijk is dat iets wat hij zichzelf altijd kwalijk heeft genomen. Een gemiste kans die hij koste wat kost wilde voorkomen voor zijn kinderen. Door een samenloop van omstandigheden is hij, tegen zijn zin, vroegtijdig gestopt met werken.

De moeder van Sidané, mevrouw Bus, is een geboren en getogen Groningse. Een nuchtere, hardwerkende vrouw die als kostwinner alles op alles moest zetten om haar gezin het hoofd boven water te laten houden.

Om zijn kinderen wél te laten slagen als topsporter, was vader Pontjodikromo streng. Heel streng. Joany en Sidané mochten naast school nauwelijks iets anders doen dan tennissen. Spelen met vriendjes was er niet bij. School was niet belangrijk. Als je een minuut vrij had, ging je trainen. Altijd onder begeleiding van vader Pontjodikromo, die de wind eronder had. Deze opvoeding zorgde voor spanningen thuis. Er was regelmatig ruzie tussen vader en moeder. Moeder nam het op voor haar kinderen als de sfeer thuis om te snijden was, na een minder goede training of verloren wedstrijd. Hierdoor stonden beide ouders niet op één lijn. De stemming in huis was overwegend negatief. De tennisbaan was een uitlaatklep voor Joany en Sidané, waar ze lekker alleen bezig konden zijn met de bal en het spelletje, even geen sores.

Joany koos voor een leven buiten het tennis. Ze verliet op haar 18e het huis om te gaan studeren. Dit ging ten koste van de relatie met haar vader. Vader Pontjodikromo heeft het geluk gehad dat Sidané niets anders wil dan tennis. Vader Pontjodikromo kreeg de kans om zijn zoon te trainen, te begeleiden tijdens de wedstrijden en achteraf samen te reflecteren. Totdat Sidané 11 jaar werd.

Sidané werd namelijk opgemerkt in de tenniswereld. Hij werd uitgenodigd om bij BK-tennis Academy te komen trainen. De BK-tennis Academy ligt echter in Doorn en Sidané woonde in de stad Groningen. Verhuizen was de enige optie. Het was echter niet de bedoeling dat het gezin meeverhuisde omdat vader Pontjodikromo dan teveel betrokken zou zijn bij het tennis. Vader Pontjodikromo had hier logischerwijs moeite mee. Zijn leven zou ingrijpend veranderen. 

Sidané verhuisde op zijn elfde in zijn eentje naar een gastgezin in Doorn. Een heftige verandering. Hij werd weggehaald uit zijn woonplaats en miste zijn moeder en familie. Hij stond er al jong helemaal alleen voor. In de weekenden werd hij altijd opgehaald door zijn ouders, wat een voorwaarde van het gastgezin was. Sidané moest wennen aan de nieuwe situatie en heeft zich in dat eerste jaar behoorlijk eenzaam gevoeld.
Na een half jaar in het gastgezin te hebben gewoond, wat niet optimaal was is er gezamenlijk besloten om met het gastgezin te stoppen en een nieuw gastgezin te zoeken. Bij het tweede gastgezin heeft hij anderhalf jaar gewoond. Hij voelde zich er op z’n gemak, helaas besloot het tweede gastgezin na anderhalf jaar te stoppen. Een nieuwe klap want Sidané begon zich daar net thuis te voelen.  Moeder Bus wilde er voor haar zoon zijn en verhuisde naar Leersum, vlakbij Doorn, zodat Sidané bij haar kon wonen. Vader ging niet mee, moeder wilde dat niet. Voor moeder was het tevens een kans om te stoppen met de relatie met vader Pontjodikromo. Sidané was toen 14 jaar.
Op zijn 16e behaalde Sidané zijn havodiploma. Vanaf dat moment is hij fulltime professioneel tennisser en speelde hij vele toernooien zowel in Nederland als in het buitenland. In 2018 maakt Sidané de stap van de jeugd naar de senioren.

Kan hij er wat van?
Dat Sidané een toptalent is, blijkt al in zijn jeugd waarin hij maar liefst 4x Nederlands kampioen werd. In 2018 behoorde hij tot de 6 beste spelers wereldwijd in zijn leeftijdscategorie volgens ATP-ranglijst U18.
Sidané traint al sinds zijn 11e bij de succesvolle BK tennis Academy in Doorn. ‘BK’ staat voor ‘Bogtstra en Kempers’, 2 succesvolle oud tennisprofs. Tjerk Bogtstra is de persoonlijke coach van Sidané en gaat mee om hem te begeleiden bij internationale toernooien. Bogtstra is tweevoudig Nederlands kampioen dubbel, samen met Paul Haarhuis. Na zijn tenniscarrière is Bogtstra wederom succesvol als coach, onder andere van het Davis Cup-team en als trainer van Raemon Sluiter.

Elf jaar geleden kwam ik Sidané voor het eerst tegen op een jeugdtoernooi. Het viel mij direct op dat het een fanatiek en tennisgek jochie was. Hoe vrij hij over de baan ‘vloog’ en wat hij allemaal ondernam was opvallend.

Nog datzelfde seizoen is hij bij mij in Doorn komen trainen. Hij moest daarvoor zijn ouderlijk huis, zijn “veilige” omgeving verlaten, maar voor zijn tennis had hij dat allemaal over. Hij wil proftennisser worden. Sidané verbleef in verschillende pleeggezinnen en ging naar een nieuwe school. Later is zijn moeder naar de Utrechtse Heuvelrug verhuisd en hebben ze samen op meerdere locaties gewoond. Hij is van meerdere kanten ondersteund om het financieel allemaal mogelijk te maken.

Gelukkig is hijzelf altijd de passie en energie blijven geven waardoor ik het waard vind om er veel tijd, energie en financiën in te stoppen.

Sidané staat nu aan de vooravond van een van zijn laatste stappen in zijn carrière. Nu moet hij doorpakken en ik sta achter hem omdat realiseren. Het is een pittige weg met veel obstakels, maar ik zie nog steeds de drive bij hem om te slagen. Net als hij geloof ik daarin, maar alle puzzel stukjes moeten op zijn plek vallen. De concurrentie is groot, maar de uitdagingen om te slagen ook. Een mooie reis om samen te maken.

Het jongetje van 11 jaar geleden dat vrij stond te tennissen zonder zorgen, dat is de basis, dat moet hij hervinden en dan is er van alles mogelijk.”
Tjerk Bogstra
Persoonlijk Coach

Eind december 2021 stond Sidané op de ATP-ranglijst op plek 1.137, eind december 2022 was hij al gestegen naar plek 678.

The only way is up!

De road to succes, tot nu toe

Leeftijdscategorie t/m 12:

Nederlands kampioen onder 12
Junior Davis cup onder 12
4* Alphen aan de Rijn gewonnen onder 12

Leeftijdscategorie t/m 14:

Tennis Europe Zoetermeer gewonnen onder 14
Junior Davis cup onder 14
Orange Bowl Miami onder 14

Leeftijdscategorie t/m 16 en t/m 18:

Nederlands kampioen onder 16
Nederlands kampioen onder 16
Nederlands kampioen onder 18
3* Groningen Winnaar onder 16
4* Zoetermeer Winnaar onder 16
Sportman van het jaar 2017 Utrechtse Heuvelrug
NRT 2* Bunnik winnaar

Vanaf 18 jaar (senioren):

Future 15K singles: Madrid 1⁄2 Finalist (12-2022)
Future 15K singles: Heraklion 1⁄2 Finalist (11-2022)
Future 15K doubles: Madrid Finalist (11-2022)
Future 15K singles: Heraklion Finalist (10-2022)
Future 15K doubles: Heraklion Finalist (10-2022)
Challenger 80K singles: Amersfoort 2e ronde kwalificatie (07-2022)
Future 15K doubles: Monastir: Finalist (01-2022)
Future 15K singles: Doha Finalist (12-2021)
Future 15K singles: Heraklion ½ Finalist (12-2021)
Future 15K doubles: Heraklion Finalist (11-2021)
Future 15K doubles: Skopje Finalist (06-2021)
Future 15K doubles: Antalya Winnaar (02-2021)
NRT *** singles: Sittard Winnaar (07-2021)
NRT *** doubles: Sittard Finalist (07-2021)
Future 15K doubles: Alkmaar Winnaar (08-2020)
Future 15K doubles: Doha Winnaar (10-2019)
Future 15K doubles: Antalya Finalist (04-2019)
Future 15K doubles: Bahrein Finalist (03-2019)
Future 15K doubles: Israel Winnaar (10-2018)
Futures 15K singles: Amstelveen Finalist (07-2018)
Futures 15K singles: België ½ Finalist (08-2018)
Futures 15K doubles: Tunesië Finalist (10-2017)
Futures 15K doubles: Tunesië Finalist (10-2017)